Leikkaukseen valikoituminen
Ihmisellä on tapana perusteella toimintaansa aina jonkin näkökulman kautta. Hakea syytä sille, miksi juuri minä toimin näin. Laserleikkauksen perusteluita voi hakea taloudellisista syistä, ulkonäöstä, elämänlaadun parantamisesta, elämän helpottumisesta (silmälaseista vapautumisesta), ammatillisesta näkökulmasta (hakemisesta poliisikouluun tai lentäjäksi) ja harrastusten vuoksi. Näitä perusteluita lääkärit kuuntelevat myös hyväksyessään potilaan leikkaukseen. Lääkärillä on myös silmän fyysiset ominaisuudet tiedossa ja he näkevät tutkimuksista, joista tärkein on sarveiskalvon topografia, onko leikkaus mahdollinen. Tämä voi aiheuttaa sen tilanteen, että lääkäri tulkitsee leikkauksen toteutusta lähinnä silmän fyysisten ominaisuuksien perusteella.
Tärkeä asia, ihmisen psyykkinen terveys ja sietokyky, jää usein kokonaan arvioimatta. Kuinka ihminen kestää leikkauksen aiheuttaman muutoksen? Muutos tarkoittaa muutosta loppuelämäksi. Jos potilas päättää leikkauttaa silmänsä, niin kirurgi tekee toimenpiteen varmasti. Myyhän hän omaa työtään ja saa siitä rahaa. Toisin sanoen esitutkimuksessa lääkäri on myös myyjä, joka yrittää vakuuttaa potilasta leikkauksen eduista, jos potilaan silmän fyysiset ominaisuudet mahdollistavat leikkauksen. Arvio soveltuvuudesta voi jäädä hyvin suppeaksi.
Mikä on lääkärin tehtävä? Arvioida millainen hoito on potilaalle paras mahdollinen. Jos henkilö sairastaa syöpää, tällöin lääkäri arvioi onko potilaalle paras vaihtoehto leikkaus, lääkehoito, sytostaatit vai joku muu hoitomuoto. Myös hoitamatta jättäminen on mahdollista. Asiasta keskustellaan potilaan kanssa ja potilaalle annetaan mahdollisuus vaikuttaa hoitoon. Päätöksiä voidaan viivyttää useita kuukausia.
Kokemukset taittovirheiden hoidon arvioinnista ei johdattele tuota kaavaa vaan se on hyvin usein hätiköityä. Potilaalle kerrotaan onko leikkaus mahdollinen silmän fyysisten ominaisuuksien puolesta ja kysytään haluaako potilas leikkaukseen vai ei. Jos haluaa, niin leikkaus voidaan suorittaa pikavauhdilla, esimerkiksi viikon kuluessa. Onko tuossa mitään järkeä? Taittovirheleikkausta pitäisi pohtia kauan ja monesta eri näkökulmasta! Kaupallisten lääkäripalveluiden toiminta ei läheskään aina toimi potilaan kannalta oikein, koska taustalla vaikuttavat taloudelliset intressit. Useimpien lääkäreiden pitäisi muistaa, että he ovat vannoneet Lääkärin valan, joka ohjeistaa toimimaan potilaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Nykyisin tämä vala on tosin vapaaehtoinen.
Silmän taittovirhettä arvioidessa lääkärin pitäisi pohtia yhdessä potilaan kanssa, mikä korjausmenetelmä on juuri kyseiselle potilaalle paras vaihtoehto. Silmälasit, piilolinssit vai taittovirheleikkaus. Raha ei saa olla ratkaiseva tekijä, vaan potilaan hyvinvointi! Lopullisen päätöksen tekee potilas itse.
Leikkaukseen valikoituminen