Turvallisuus
Taittovirhekirurgia on erittäin turvallista. Uusintaleikkauksien tarve on vähäinen. Laserleikkauksesta ovat hyötyneet miljoonat ihmiset ympäri maailmaan. Omalla kohdallani lääkärini sanoi minulle, että ”meidän asiakkaistamme 99% on tyytyväisiä lopputulokseen”. Usein kuulee positiivisia kokemuksia taittovirheleikkauksista ja kertomuksia parhaiten sijoitetuista rahoista. Mikä on sitten koko totuus? Kuinka moni ottaisi vanhan näkönsä takaisin, jos siihen tulisi mahdollisuus?
Suomessa tehdään arviolta noin 20 000 taittovirheleikkausta vuodessa. Jos näistä 99% on tyytyväisiä ja kokevat, että heidän elämänlaatunsa on parantunut, niin totuus on se, että 200 henkilöä on jollain tavalla pettynyt leikkaukseen. Jos vain 90% on tyytyväisiä, niin silloin 2000 henkilöä on pettynyt leikkaukseen vuosittain. Useat lähteet kertovat, että Lasik -leikkauksen onnistumisprosentti on vain 60-70 %. Silloin laserleikkaukseen pettyiden osuus on jo huomattavan korkea. Näitä lukemia et näe mainoksissa, etkä kuule silmälääkärin vastaanotolla. Maailmanlaajuisesti leikkauksia tehdään miljoonia. Silloin puhutaan jo sadoistatuhansista, jopa miljoonista leikkauksiin tyytymättömistä henkilöistä. Vuosittain vähintäänkin Tampereen väkimäärän verran on leikkaukseen tyytymättömiä henkilöitä.
Moni varmasti pohtii myös sitä, että Suomessa tehtävät leikkaukset ovat äärimmäisen turvallisia. On totta, että Suomessa leikkauksista pyritään tekemään mahdollisimman turvallisia, esimerkiksi hankkimalla uudenaikaisia laserlaitteistoja, sekä kouluttamalla lääkäreitä uusimpien tutkimustulosten perusteella. Yritysten välinen kilpailu jo pelkästään vauhdittaa laadukkaampien laitteiden ja leikkausmenetelmien käyttöönottoa. Kehitys ei kuitenkaan viime vuosina ole mennyt enää harppauksia eteenpäin vaan laitteiden kehittyminen on ollut lähinnä hienosäätöä.
Taittovirhekirurgia on siis erittäin turvallista. Vain 1-10% on tyytymättömiä leikkaustulokseen. Jos puhutaan siitä mikä on turvallista, niin lentäminen. Lento-onnettomuudessa kuolemisen todennäköisyys on 0,000000067 %. Mikä siis on tarpeeksi turvallisen määritelmä? Jos lentäminen aiheuttaisi uhreja 1% todennäköisyydellä se kiellettäisiin välittömästi! Laserleikkauksia tosin markkinoidaan vain lisää! Laserleikkauksien uhrit jäävät pimentoon, koska yksittäistapauksia ei uutisoida. Uhreja kun ei tule kerralla, vaan niitä tupsahtelee suuren yleisön tietämättä sieltä täältä, maailman laajuisesti satoja päivässä. Harva kuolee, mutta elämän laatu heikenee. Monet heistä masentuvat ja ovat kykenemättömiä tekemään oikeuksiensa eteen töitä. Laserleikkauksen pimeä puoli jää todellakin pimentoon.
Todennäköisyyksiä:
Lento-onnettomuus: 0,000000067 %
Auto-onnettomuus: 0,01 %
Kevyenliikenteen onnettomuus: 0,007 %
Laserleikkaus: 0,1 - 10 %
Herää kysymys, kuinka jälkipyykki hoidetaan tai on hoidettu? Kuinka nämä leikkaukseen tyytymättömät henkilöt selviytyvät tulevasta elämästä? Kuinka moni menettää työkykynsä? Kuinka moni vain oppii elämään asian kanssa? Kuinka moni tekee jopa itsemurhan, koska näitäkin on tapahtunut? Kuinka moni vain elää, mutta kärsii ja katuu operaatiota lopun elämän? Näitä ei tilastoida. Ei ketään kiinnosta, koska yli 99% leikkauksista tekee yksityiset lääkäriasemat, joiden tehtävänä on tehdä rahaa ja mainostaa omaa toimintaansa mahdollisimman positiivisesti. Luulen, että leikkauksen jälkeisistä ongelmista kärsivät päätyvät usein julkisen terveydenhuollon asiakkaiksi.
Olisi hyvä keskustella julkisesti kriittiseen sävyyn kaikista ei välttämättömistä lääketieteellisistä operaatioista ja kertoa kattavasti niihin liittyvistä riskeistä. Esimerkiksi taittovirhekirurgia ei ole niin mustavalkoinen asia, mitä mainokset antavat usein ymmärtää.